Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rintasyöpäriskiä voi pienentää SERM-lääkkeillä

Rintasyöpäriskiä voi pienentää SERM-lääkkeillä

Rintasyövän hoidossa käytettävät SERM-lääkkeet voivat myös ehkäistä rintasyöpiä, tuore katsaustutkimus osoittaa. Ehkäisyteho havaitaan lääkitysten aikana sekä niiden jälkeen, mutta vaikutus rajoittuu estrogeenireseptoripositiivisiin kasvaintyyppeihin.

Lancet-lehden julkaisemat tulokset täydentävät samojen tutkijoiden aikaisempaa katsausta, ja yhdessä ne viittaavat vahvasti siihen, että ainakin rintasyövälle riskitekijöiden takia alttiit naiset voisivat hyötyä ennaltaehkäisevistä lääkityksistä.

Analysoiduissa tutkimuksissa tarkasteltiin SERM-lääkkeisiin kuuluvia tamoksifeeni-, raloksifeeni-, artsoksifeeni- ja lasofoksifeeni-lääkkeitä, ja niiden kaikkien havaittiin pienentävän rintasyövän riskiä noin 40 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 42:sta lääkkeitä käyttävästä naisesta yksi säästyy rintasyövältä kymmenen vuoden aikana.

Lääkkeisiin liitetty ehkäisyteho oli suurimmillaan ensimmäisen viiden vuoden aikana, mutta se havaittiin myös viiden seuraavan vuoden ajan. Näin ollen lääkitys pienensi sairastumisriskiä vielä vuosia lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Tulokset osoittivat myös, että SERM-lääkitysten takia naisten riski sairastua veritulppiin kasvoi lähes kaksinkertaiseksi, minkä lisäksi tamoksifeeniä käyttäneiden riski sairastua kohtusyöpään suureni. Nämä haittavaikutukset on tunnettu ennenkin, ja niiden takia SERM-lääkitysten käyttö rintasyövän ehkäisyssä vaatii tarkkaa harkintaa, tutkijat kirjoittavat. Osalle suuren riskin potilaista lääkkeiden hyödyt kuitenkin nousevat haittoja suuremmiksi, he uskovat.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2013;DOI:10.1016/s0140-6736(13)60140-3)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2960140-3/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje