Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikenteen päästöt saattavat altistaa lapset diabetekselle

Liikenteen päästöt saattavat altistaa lapset diabetekselle

Suurten teiden varsilla kasvavat lapset saattavat saksalaistutkijoiden mukaan sairastua muita todennäköisemmin glukoosi- ja insuliiniaineenvaihdunnan häiriöihin, jotka saattavat myöhemmin johtaa diabetekseen. Tutkimuksessaan he havaitsivat yhteyden ilman pienhiukkasten, typpidioksidipäästöjen ja heikentyneen insuliiniaineenvaihdunnan väliltä.

Diabetologia-lehden julkaisemat tulokset osoittavat insuliiniresistenssin olevan sitä yleisempää mitä enemmän typpidioksidia ja terveydelle haitallisia pienhiukkasia asuinalueen ilmassa on. Riski kasvaa myös mitä lähempänä suuria teitä lapset asuvat, tutkijat kirjoittavat.

Saksalaisten havaitsemat yhteydet pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lasten syntymäpaino, painoindeksi, perheen taloudellinen ja sosiaalinen asema sekä monia muita tekijöitä, jotka olisivat voineet selittää tulokset.

Ilmansaasteiden terveyshaittoja on tutkittu runsaasti ja niiden tiedetään mm. altistavat sydänoireille sekä hengitysteiden sairauksille. Lapsia ja etenkin lasten insuliiniresistenssiä koskevia tutkimuksia on kuitenkin vähänlaisesti.

Tutkimukseen osallistui 400 kymmenvuotiasta saksalaislasta. Ilmansaastealtistus arvioitiin mallinnuksella, jossa huomioitiin liikenteen päästöjen lisäksi asuinalueen väestöntiheys ja maankäyttö.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2013;DOI:10.1007/s00125-013-2925-x)
http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-013-2925-x

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje