Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eturauhassyövän seulomisesta vain vähäinen hyöty

Eturauhassyövän seulomisesta vain vähäinen hyöty

Eturauhassyövän seulominen PSA-testillä auttaa vähentämään syöpäkuolemia, mutta vaikutus on hyvin pieni, suomalaistutkimus osoittaa. Testit johtavat myös moniin virheellisiin diagnooseihin.

Yli 80 000 suomalaismiehen aineistoon perustuvat tulokset osoittavat, että yhden eturauhassyöpäkuoleman estämiseksi 1 200 miehen pitää osallistua seulontoihin yli vuosikymmenen ajan, ja heiltä pitää löytyä vähintään 25 eturauhassyöpää.

PSA-testit ovat kiisteltyjä, koska niillä syöpiä löytyy myös miehiltä, joiden kasvain ei koskaan olisi oireillut eikä siksi olisi vaatinut hoitoja. Monet saavatkin siksi vain hoitojen haitat eikä hyötyjä. Tällä hetkellä ei pystytä ennustamaan keiden eturauhassyöpä tulee etenemään ja keitä ei kannata hoitaa.

Tutkimus kesti kaksitoista vuotta, ja siihen osallistuneet miehet satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen kutsuttiin PSA-testeihin neljän vuoden välein. Testien perusteella osalta miehistä otettiin koepaloja syövän varmistamiseksi. Toinen ryhmä toimi verrokkeina.

Tulokset julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2013;105:719–725)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/105/10/719.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje