Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Soija saattaa pienentää iäkkäiden japanilaisten dementiariskiä

Soija saattaa pienentää iäkkäiden japanilaisten dementiariskiä

Runsaasti soijaa, vihanneksia ja maitotuotteita syövät japanilaiset saattavat säästyä dementialta muita todennäköisemmin. Olennaista näyttäisi olevan myös muita vähäisempi riisin syöminen, tuoreet tutkimustulokset vihjaavat.

Japanilaistutkijoiden havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka ruokavalion ja muiden elintapojen yhteys dementian kehittymiseen on tunnettu jo pitkään, aasialaista väestöä koskeva tutkimustieto on ollut vähänlaista.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat tuhannen 60–79-vuotiaan japanilaisen viisitoistavuotiseen seurantaan. Tutkimuksen aikana dementiaan sairastui 270 osallistujaa.

Dementiariski havaittiin pienimmäksi osallistujilla, jotka söivät eniten soijapapuja, muita soijatuotteita, kasviksia, merilevää ja maitotuotteita ja vähänlaisesti riisiä. Heidän riskinsä sairastua etenkin verisuoniperäiseen dementiaan oli pienempi kuin osallistujien, joiden ruokavaliossa oli vähänlaisesti edellä mainittuja ruoka-aineita ja runsaasti riisiä.

Analyysissaan tutkijat sulkivat pois monia tuloksia mahdollisesti sekoittavia tekijöitä, mutta silti moni muu seikka ruokavalion lisäksi on voinut vaikuttaa tuloksiin. Kasvispainotteinen ruokavalio on kuitenkin todettu terveelliseksi monissa aikaisemmissa tutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;DOI:10.3945/ajcn.112.045575)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/04/02/ajcn.112.045575.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje