Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kasvikset ja hedelmät pidentävät elinikää

Kasvikset ja hedelmät pidentävät elinikää

Hollantilaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita kasvisten ja hedelmien mittavista terveyshyödyistä. Heidän tutkimuksensa perusteella niiden syöminen pidentää elinikää keskimäärin vuodella ja lykkää etenkin sydänsairauksista johtuvia kuolemia.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella runsaasti kasviksia ja hedelmiä syövät elävät keskimäärin vuoden pitempään kuin samanikäiset, joiden ruokavaliossa on niukasti kasviksia ja hedelmiä.

Tutkijat laskivat lisäksi, että jos kaikki tutkimukseen osallistuneet olisivat lisänneet hedelmien ja kasvisten syömistä noin neljänneksellä, kolme kuolemaa sadasta olisi jäänyt tapahtumatta seurannan aikana. Osallistujia seurattiin 10 - 18 vuoden ajan.

Suurelta osin yhteydet johtuivat sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuvien kuolemien vähentymisestä. Terveellisen ruokavalion vaikutukset saattoivat lisäksi olla suurempia osallistujilla, jotka käyttivät runsaasti alkoholia tai olivat ylipainoisia.

Tulokset perustuvat 450 000:n kymmenestä eri Euroopan maasta kotoisin olevan tietoihin. Tiedot kerättiin osana laajaa terveystutkimusta vuosina 1992 - 2010.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;DOI:10.1093/aje/kwt006)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/04/17/aje.kwt006.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje