Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nälkäisenä ei kannata mennä ruokaostoksille

Nälkäisenä ei kannata mennä ruokaostoksille

Painoaan tarkkailevien kannattaisi käydä ruokaostoksilla vasta aterian jälkeen, yhdysvaltalaistutkijat suosittavat. Heidän tulostensa perusteella nälkä saa ihmisen valitsemaan paljon energiaa sisältäviä ruokia ja välttämään esimerkiksi vihanneksia ja hedelmiä.

Havainnot ovat monille tuttuja arkielämästä, mutta yhdysvaltalaistutkijat halusivat varmistaa asian kokeellisesti. Tutkijat värväsivät tätä varten 68 koehenkilöä kokeeseen, jossa viiden tunnin paaston jälkeen tehtiin ruokaostoksia laboratorio-oloissa.

Ennen tietokoneella tehtäviä ostosvalintoja puolet osallistujista sai syödä itsensä kylläisiksi ja puolet jatkoi paastoa. Kun näiden ryhmien valintoja verrattiin keskenään, nälkäisenä valintansa tehneiden huomattiin suosineen lihaa, karkkeja ja muita paljon energiaa sisältäviä ruokia selvästi useammin kuin kylläisten koehenkilöiden. Nälkä ei kuitenkaan saanut heitä ostamaan enemmän ruokaa, vaikka ostosten kalorimäärä kasvoi.

Tulokset varmistuivat jatkokokeessa, jossa osallistujat tekivät valintojaan oikeassa ruokakaupassa. Tällöin koehenkilöt kävivät ostoksilla kello yhden ja neljän välillä ollessaan kylläisiä sekä uudelleen kello 16 ja 19 välillä, jolloin he olivat nälkäisiä. Kun heidän ostoksiaan verrattiin kokeen päätteeksi, nälkäisenä ostoskoreihin oli valikoitunut vähemmän hedelmiä ja vihanneksia sekä enemmän herkkuja ja punaista lihaa kuin kylläisenä tehdyillä kauppareissuilla.

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta yhdessä aiempien tulosten kanssa ne viittaavat jo lyhyiden nälkäjaksojen vaikuttavan ihmisen ruokavalintoihin. Painoaan tarkkailevia tutkijat suosittavatkin välttämään kauppareissuja nälkäisenä tai ainakin nauttimaan pienen välipalan sitä ennen.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.650)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1685889

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje