Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pikkukeskoset pärjäävät entistä paremmin

Pikkukeskoset pärjäävät entistä paremmin

Nykylääketiede pystyy pelastamaan erittäin ennenaikaisina syntyviä vauvoja, mutta usein keskosuus jättää pysyviä hermostollisia ja muita ongelmia. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan pitkäaikaiset ongelmat eivät kuitenkaan ole yleistyneet, vaikka pikkukeskosista entistä useammat jäävät henkiin.

JAMA-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 456 pikkukeskosena syntyneen ja täysiaikaisena ja terveenä syntyneiden lasten vertailuun. Keskoset olivat syntyneet ennen 27. raskausviikkoa.

Pikkukeskosena syntyneillä oli kahden ja puolen vuoden iässä enemmän motorisia, kielellisiä ja kognitiivisiin mielentoimintojen liittyviä vaikeuksia. Noin 40 prosenttia pikkukeskosista oli kuitenkin säästynyt CP-vammaisuudelta ja näkö- ja kuulovammaisuudelta ja 31 prosentilla ongelmat olivat lieviä. Kohtalaisia vaikeuksia oli 16 prosentilla ja vakavia 11 prosentilla. CP-vammaisuus sekä näkö- ja kuulovammaisuus olivat sitä yleisempiä mitä pienempänä lapsi oli syntynyt.

Tässä tutkimuksessa tarkkailtiin vuosina 2004–2007 syntyneitä lapsia, ja tutkijat uskovat heidän pärjäävän paremmin kuin 1990-luvulla syntyneiden. Silti tarve erityishoidolle ja seurannalle on edelleen suuri.

Keskoseksi luokitellaan kaikki ennenaikaisesti syntyneet, eli lapset, jotka ovat syntyneet ennen 37. raskausviikkoa. Pienenä keskosena pidetään alle 1,5-kiloisia vauvoja.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;309:1810–182)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1682943#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje