Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaatumisen aiheuttamat aivovammat yleistyneet Suomessa

Kaatumisen aiheuttamat aivovammat yleistyneet Suomessa

Vanhuksille kaatumisen yhteydessä syntyvät aivovammat ovat nykyään huomattavasti yleisempiä kuin muutama vuosikymmen sitten, suomalaistutkimus osoittaa. Kaatuminen on Suomessa selvästi yleisin yli 80-vuotiaiden aivovammojen aiheuttaja.

Tutkija Niina Korhonen ja tutkijaryhmä julkaisivat tuloksensa arvostetussa JAMA-lehdessä, ja niiden perusteella kaatumisista johtuvat yli 80-vuotiaiden aivovammat lisääntyivät merkittävästi vuosien 1970 ja 2011 välillä. Vuonna 1970 vain 60 naista ja 25 yli 80-vuotiasta miestä sai aivovamman kaatumisen seurauksena, mutta vuonna 2011 tapauksia oli naisilla jo 1 200 ja miehillä 612.

Saman tutkijaryhmän aiempi tutkimus havaitsi muutoksen vuosien 1970 ja 1999 välillä, mutta uudet tulokset osoittavat kehityksen jatkuneen.

Tulokset eivät paljasta miksi kaatumiseen liittyvät aivovammat ovat yleistyneet, ja se pitäisikin selvittää uusissa tutkimuksissa. Joka tapauksessa aivovammoja voitaisiin ehkäistä panostamalla entistä enemmän kaatumisten ja niille altistavien seikkojen vähentämiseen.

Tulokset perustuvat koko suomalaisväestön kattavaan sairaalarekisteriin.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;309:1891-1892)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1682943#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje