Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaljuuntuminen ennustaa sydänriskejä

Kaljuuntuminen ennustaa sydänriskejä

Kaljuuntuvat miehet sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin muita todennäköisemmin, tuore tutkimuskatsaus vahvistaa. Sydänoireiden riski on kohonnut etenkin päälaelta kaljuuntuvilla.

Hiustenlähdön ja sydänriskien yhteys on tunnettu jo pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset ovat hyvä yhteenveto olemassa olevasta tutkimusnäytöstä. Ne perustuvat 40 000 miehen tietoihin kuudesta eri tutkimuksesta. Kaljuuntuminen ennustaa sydänoireita myös naisilla, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tulosten perusteella hiuksistaan valtaosan menettäneet miehet sairastuvat sepelvaltimotautiin kolmanneksen todennäköisemmin kuin kaljuuntumiselta säästyvät. Tämä todettiin noin yksitoistavuotisten seurantojen aikana. Osa tutkimuksista arvioi riskin tätäkin suuremmaksi etenkin, jos kaljuuntuminen oli alkanut nuorena.

Sydänriskit liittyivät erityisesti päälaen kaljuuntumiseen, ja riski oli sitä suurempi mitä laajempaa kaljuuntuminen oli. Myös pelkkä hiusrajan perääntyminen ohimoilta ennusti sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin päälakikaljuuntuminen.

Tulosten perusteella kaljuuntumisen ja sydäntautien yhteys on selvä, mutta sen syyt ovat vielä pimennossa. Kaljuuntuminen voi esimerkiksi liittyä insuliiniherkkyyden heikentymiseen tai pitkäaikaiseen tulehdustilaan, jotka kummatkin voivat altistaa myös sydäntaudeille. Myös testosteroni voi selittää ilmiön, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open -tiedejulkaisussa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Open 2013;DOI:10.1136/bmjopen-2012-002537)
http://www.bmjopen.bmj.com/content/3/4/e002537

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje