Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keskenmenot liitoksissa myöhempään infarktiriskiin

Keskenmenot liitoksissa myöhempään infarktiriskiin

Keskenmenon kokeneet naiset ovat muita alttiimpia sairastumaan sydäninfarktiin, aivoinfarktiin ja munuaissuoniperäiseen verenpainetautiin. Tanskalaistutkijoiden havainto viittaa keskenmenojen ja infarktien taustalla olevan yhteisiä syitä.

Tutkimuksessa keskenmenojen ja myöhempien terveysriskien yhteyttä tutkittiin seuraamalla hieman yli miljoonaa naista, jotka olivat olleet raskaana ainakin kerran vuosina 1977 - 2008. Seurannan aikana naisilla todettiin yhteensä 2 800 sydäninfarktia, 4 000 aivoinfarktia ja 1 300 munuaissuoniperäistä verenpainetautia.

Tulokset osoittivat keskenmenon kokeneiden sairastuneen noin 13 - 20 prosenttia todennäköisemmin kuin naisten, joiden raskaudet olivat sujuneet hyvin. Sairastumisen todennäköisyys lisäksi kasvoi, jos keskenmenoja sattui useampia. Sairastumisriskit olivat vielä suurempia naisilla, joiden lapsi oli kuollut raskauden aikana, sekä alle 35-vuotiailla naisilla.

Analyysi ei paljastanut mistä keskenmenojen, raskauskuolemien ja infarktien yhteys johtuu, mutta yhteisen syntymekanismin ja riskitekijöiden lisäksi on esimerkiksi mahdollista, että keskenmenot laukaisevat prosessin, joka suurentaa sairastumisriskejä.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2013;doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.112.000285)
http://circ.ahajournals.org/content/127/17/1775.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje