Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Magnesium saattaa ehkäistä sydäntautikuolemia

Magnesium saattaa ehkäistä sydäntautikuolemia

Runsaasti magnesiumia ravinnostaan saavat kuolevat sepelvaltimotautiin muita harvemmin. Tästä huolimatta magnesium ei vähennä riskiä sairastua sepelvaltimotautiin, tuore tutkimus osoittaa.

Magnesiumin on aiemmin osoitettu pienentävän äkillisen sydänperäisen kuoleman vaaraa sekä mm. diabetesriskiä. Sepelvaltimotautikuolleisuutta koskevat havainnot ovat kuitenkin uusia.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat laajan 86 000 naista kattavan terveystutkimuksen aineistoon, josta tähän tutkimukseen poimittiin 460 sepelvaltimotautiin sairastunutta ja yhtä monta tervettä verrokkia. Noin 60 potilasta menehtyi sepelvaltimotautiin yli kaksikymmenvuotisen seurannan aikana.

Kun tutkijat vertasivat eniten magnesiumia saavia osallistujiin, joiden magnesiumpitoisuudet olivat pienimmät, runsas magnesiumin saanti liittyi noin 40 prosenttia pienempään riskiin kuolla sepelvaltimotautiin seurannan aikana. Yhteys selittyi osin verenpaineen alenemisella, analyysi osoitti. Magnesiumin saanti ei liittynyt riskiin sairastua sepelvaltimotautiin.

Tutkimus ei paljasta miksi magnesium ehkäisee sepelvaltimotaudista johtuvia kuolemia, mutta ei sepelvaltimotautia. Yksi selitys voisi löytyä rytmihäiriöistä, joita magnesiumin on epäilty vähentävän. Rytmihäiriöiden vähentyminen voisi myös selittää miksi magnesium voi pienentää sydänperäisten äkkikuolemien riskiä.

Suomalaissuositusten mukaan miesten tulisi saada magnesiumia 350 mg päivässä ja naisten 280 mg. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat muun muassa täysjyvävilja, vihreät kasvikset sekä pähkinät.

Tulokset julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2013;2:e000114)
http://jaha.ahajournals.org/content/2/2/e000114.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje