Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokeri ja rasva saattavat lisätä vaihdevuosioireita

Sokeri ja rasva saattavat lisätä vaihdevuosioireita

Kuumat aallot ja muut vaihdevuosioireet saattavat olla tavallista yleisempiä naisilla, jotka syövät paljon sokeria ja rasvaa. Hedelmiä säännöllisesti syövät tai välimerellistä ruokavaliota noudattavat sen sijaan säästyvät oireilta muita todennäköisemmin.

Tiedot perustuvat American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa kuuttatuhatta vuosina 1946–1951 syntynyttä vaihevuosia elävää naista seurattiin yhdeksän vuoden ajan. Vaihdevuosioireita selvitettiin kolmen vuoden välein ja ruokavalio arvioitiin tutkimuksen alussa.

Tulokset osoittivat naisten noudattamien ruokavalioiden liittyvän siihen miten todennäköisesti he kärsivät kuumista aalloista ja yöhikoilusta, jotka ovat yleisiä vaihdevuosioireita. Eniten sokeria ja rasvaa ravinnostaan saavat oireilivat noin viidenneksen todennäköisemmin kuin niitä vain vähän syövät. Paljon hedelmiä syövät tai terveellistä välimerellistä ruokavaliota noudattavat puolestaan oireilivat viidenneksen harvemmin kuin osallistujat, joiden ruokavalio ei sisältänyt hedelmiä eikä Välimeren alueen perinteisen ruokavalion piirteitä.

Tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, sillä tuloksiin on voinut vaikuttaa moni muukin seikka kuin naisten ruokavalio. Ruoan ja esimerkiksi soijan suotuisista vaikutuksista vaihdevuosioireisiin on tosin aiempaakin näyttöä. Tehokkain tunnettu hoito on kuitenkin estrogeenihoito.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;97:1092–1099)
http://ajcn.nutrition.org/content/97/5/1092.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje