Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydänriskitekijät ennustavat mielentoimintojen heikentymistä

Sydänriskitekijät ennustavat mielentoimintojen heikentymistä

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät voivat ennustaa mielentoimintojen heikentymistä jopa hieman paremmin kuin dementiariskin tutkimiseen käytettävät arvioinnit.

Dementian ja sydäntautien riskitekijät ovat pitkälti samoja, joten tämä ranskalaistutkijoiden tulos ei ole täysin yllättävä. Sydän- ja verisuonitautien riskiä kuitenkin tutkitaan huomattavasti useammin, joten sama arvio voi auttaa löytämään myös dementialle alttiit henkilöt.

Neurology-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 7 800 keskimäärin 55-vuotiaan terveystietoihin. Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin kolmesti kymmenvuotisen seurannan aikana.

Seuranta osoitti, että dementian riskiarviointi sekä sydän- ja verisuonitautien ja aivohalvauksen riskitekijät kaikki ennustivat mielentoimintojen heikentymistä useissa testeissä. Sydänriskitekijät ja aivohalvausriskitekijät osoittautuivat kuitenkin tässä jonkin verran paremmiksi.

Yksikään testi ei ennakoinut muistin heikentymistä, vaikka monet muut kognitiiviset toiminnot heikentyivät enemmän henkilöillä, joilla oli runsaasti riskitekijöitä. Tämä voi johtua osallistujien alhaisesta iästä. Luultavasti monille heistä muistiongelmat kehittyvät myöhemmin.

Tutkimuksessa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä olivat korkea verenpaine, kolesteroliongelmat, diabetes, tupakointi ja korkea ikä. Aivohalvausriskitekijäksi laskettiin lisäksi sydämen rytmihäiriöt. Dementian riski arvioitiin iän, koulutuksen, verenpaineen, painoindeksin, fyysisen aktiivisuuden, kolesterolitasojen sekä geneettisen alttiuden perusteella.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013:80; 1300–1306)
http://www.neurology.org/content/80/14/1300.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje