Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Talouskriisillä hurjat vaikutukset kreikkalaisten terveyteen

Talouskriisillä hurjat vaikutukset kreikkalaisten terveyteen

Kreikkalaisten terveys on heikentynyt huolestuttavasti maata riivaavan talouskriisin seurauksena, tuore kreikkalaisyhdysvaltalainen tutkimus osoittaa. Ongelmia syventävät mittavat julkisen terveydenhuollon leikkaukset, tutkijat kirjoittavat.

American Journal of Public Healthin julkaisemat tulokset osoittavat, että esimerkiksi itsemurhat yleistyivät 23 prosenttia ja henkirikokset 28 prosenttia vuosina 2007–2009. Lisäksi mielenterveysongelmat, päihdeongelmat ja jopa infektiotaudit yleistyivät vuosina 2010–2011.

Talouskriisin aikana työttömien määrä on noussut 23 prosenttiin Kreikan työvoimasta, ja entistä harvemmilla kreikkalaisilla on varaa yksityiseen terveydenhuoltoon. Kun samaan aikaan Kreikan julkista terveydenhuoltojärjestelmää on yksityistetty ja leikattu kovalla kädellä, on jouduttu tilanteeseen, jossa entistä niukemmilla resursseilla joudutaan hoitamaan entistä suurempia potilasmääriä, tutkijat kirjoittavat.

Kehitys on ollut huima, sillä pelkästään vuosina 2009–2011 Kreikan terveysministeriön menoja leikattiin 24 prosenttia. Samaan aikaan perusterveydenhuollon potilasmäärät kasvoivat 22 prosenttia.

Tutkijat kritisoivat voimakkaasti julkisen terveydenhuollon leikkauksia ja näkevät niiden heikentävän kansanterveyttä tilanteessa, jossa tarve ilmaiselle tai edulliselle terveydenhuollolle on suuri. He pitävät todennäköisenä, että vastaava politiikka johtaa samanlaisiin seuraamuksiin myös muissa kriisimaissa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Public Health 2013;doi:10.2105/AJPH.2012.301126)
http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2012.301126

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje