Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kivut yleisiä aivoinfarktin jälkeen

Kivut yleisiä aivoinfarktin jälkeen

Aivoinfarktiin sairastuneet kärsivät usein hermosäryistä ja muista kroonisista kiputiloista, tuore kanadalaistutkimus osoittaa. Osalla potilaista kipuiluun voi liittyä myös muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä.

Kanadalaisten tulokset perustuvat lähes 16 000 aivoinfarktipotilaan 2,5-vuotiseen seurantaan, jonka aikana joka kymmenennelle potilaalle kehittyi jonkinlainen krooninen kiputila.

Kaikista potilaista 3 prosenttia kärsi aivoinfarktin jälkeisistä kivuista, 1,5 prosenttia raajojen hermokivuista, runsas prosentti poti lihasten spastisuuteen eli jäykistymiseen liittyviä kipuja ja noin prosentilla kivut johtuivat olkapään sijoilta menemisestä.

Kivut olivat yleisiä etenkin vakavan aivohalvauksen saaneilla sekä diabetesta, masennusta tai ääreisverenkierron sairauksia potevilla. Myös runsaampi alkoholin käyttö, statiinilääkitykset ja veren hyytymistä vähentävät lääkitykset ennustivat kipuja. Kivut olivat myös yleisempiä naisilla kuin miehillä.

Kuten odottaa saattaa, kroonisista kivuista kärsivät olivat muita potilaita riippuvaisempia muiden avusta. Hermokivuista ja lihasjäykkyyteen liittyvistä kivuista kärsivillä kivut liittyivät myös muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen lievään heikentymiseen.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;44:1238-1243)
http://stroke.ahajournals.org/content/44/5/1238.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje