Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vatsalääkkeet mahdollisesti riski iäkkäille

Vatsalääkkeet mahdollisesti riski iäkkäille

Monien vatsaongelmien hoidossa käytettävät protonipumpun estäjät ovat hyviä lääkkeitä esimerkiksi refluksiongelmista kärsiville, mutta iäkkäillä potilailla niiden käyttöön voi liittyä riskejä. Tuoreen tutkimuksen mukaan sairaalahoitoon joutuneilla vanhuksilla protonipumpun estäjien käyttöön saattaa liittyä jopa suurentunut riski menehtyä vuoden sisällä kotiutumisesta.

Tulokset julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat vajaan viidensadan sairaalahoitoon joutuneen keskimäärin 80-vuotiaan terveystietoihin.

Protonipumpun estäjien mahdolliset haitat selvittääkseen tutkijat seurasivat osallistujia sairaalahoidon jälkeen. Seurannassa protonipumpun estäjiin havaittiin liittyvän suurentunut riski menehtyä vuoden sisällä kotiutumisesta. Yhteys koski etenkin potilaita, joiden lääkeannos oli suuri.

Havainnot viittaavat siihen, että sairaalahoidon jälkeen protonipumpun estäjiin voi liittyä haittavaikutuksia, jotka suurentavat iäkkäiden potilaiden kuolleisuutta. Aiemmissa tutkimuksissa protonipumpun estäjiin on liitetty mm. suurentunut keuhkokuumeiden ja infektioiden riski, ja ne saattavat selittää myös nyt saadut tulokset.

On myös mahdollista, että lääkitys aloitetaan todennäköisemmin potilailla, jotka ovat muutenkin sairaampia ja siksi myös menehtyvät todennäköisemmin pian sairaalahoidon jälkeen. Tämän vuoksi havainnot pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2013;173:518–523)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1657756#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje