Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ohjattu liikunta hidastaa Alzheimer-potilaiden heikkenemistä

Ohjattu liikunta hidastaa Alzheimer-potilaiden heikkenemistä

Suomalaistutkimuksen mukaan Alzheimerin tautia sairastavien fyysinen toimintakyky säilyy pitempään, jos he tekevät viikoittaisia liikuntaharjoituksia. Suotuisa kehitys näkyy jo vuodessa, tutkijat raportoivat.

Kaisu H. Pitkälä ja tutkijaryhmä havaitsivat tämän tutkimuksessa, jossa 210 kotonaan asuvaa Alzheimer-potilasta satunnaistettiin joko fysioterapeutin ohjaamaan ryhmäliikuntaan, ohjattuun kotiharjoitteluun tai vertailuryhmään, jossa potilaat saivat vain tavallista hoitoaan.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden fyysistä toimintakykyä puolen vuoden ja vuoden kuluttua tutkimuksen aloittamisesta, he havaitsivat kaikkien potilaiden toimintakyvyn huonontuneen, mutta muutos oli pienempi liikuntaryhmäläisillä. Myös kaatumiset olivat harvinaisempia liikuntaryhmissä.

Toimintakyvyn parannukset vähensivät myös hoitokustannuksia. Liikuntaryhmäläisten terveydenhoitoon ja sosiaalipalveluihin meni seurannan aikana noin 16 000 - 19 000 euroa, kun verrokkien hoito maksoi keskimäärin 26 000 euroa. Näin ollen fysioterapeutin johdolla tehtävät liikuntaharjoitukset olivat myös taloudellisesti kannattavia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.359)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1678811#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje