Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Leikkaus mahdollisesti lääkehoitoa parempi ruokatorven refluksitautiin

Leikkaus mahdollisesti lääkehoitoa parempi ruokatorven refluksitautiin

Ruokatorven refluksitautia hoidetaan yleensä lääkkeillä, mutta kroonista tautia sairastavat voisivat saada paremman avun leikkaushoidolla. Tuoreen tutkimuksen mukaan leikkaushoidon paremmuus näkyy vielä viiden vuoden kuluttua ilman mainittavia haittavaikutuksia.

Refluksitautia sairastavilla mahalaukusta ruokatorveen nouseva hapan sisältö aiheuttaa oireita ja voi myös vaurioittaa ruokatorvea. Refluksitautia potee noin 10–20 prosenttia väestöstä.

Tällä hetkellä leikkaushoitoa käytetään lähinnä potilailla, joilla on refluksitaudin aiheuttama ruokatorvitulehdus, joka ei hoidu lääkkeillä tai uusiutuu usein. Nyt julkaistut tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että leikkaus saattaisi sopia tätä useampien potilaiden hoitoon. Tutkimukseen osallistui potilaita, joille lääkärit pitivät kumpaakin hoitovaihtoehtoa sopivina.

Tulokset osoittivat, että viiden vuoden kuluttua toimenpiteestä leikkauspotilailla oli vähemmän refluksioireita ja he pärjäsivät ilman lääkkeitä selvästi todennäköisemmin kuin tavanomaista lääkehoitoa seurannan ajan saaneet potilaat. Uusia leikkauksia mm. komplikaatioiden takia tarvitsi 7 prosenttia leikkauspotilaista.

Ruokatorven refluksitaudin leikkausmenetelmässä mahan pohja ommellaan tähystysleikkauksessa kaulukseksi, joka ympäröi ruokatorven alaosaa joko osittain tai kokonaan.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f1908)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f1908

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje