Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mikroverenvuodot ennustavat uusia aivohalvauksia

Mikroverenvuodot ennustavat uusia aivohalvauksia

Oireettomat pienet verenvuodot aivoissa saattavat ennustaa ketkä aivoinfarktipotilaat todennäköisesti sairastuvat uuteen aivohalvaukseen. Mikroverenvuodot ennustavat etenkin aivoverenvuodoista johtuvia aivohalvauksia, brittitutkimus osoittaa.

Pienten aivoverisuonten mikroverenvuodot on yhdistetty aivohalvausriskiin aiemminkin, mutta nyt julkaistut havainnot vahvistavat näyttöä huomattavasti. Mikroverenvuodot kertovat jo tapahtuneista pienistä verenvuodoista aivokudoksiin.

Tutkimuksessa yhdistettiin kymmenen aivohalvaustutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yli kolmentuhannen potilaan tiedoista. Potilaat olivat sairastaneet aivoinfarktin tai ohimenevän aivoverenkierron häiriön.

Kun tutkijat selvittivät ketkä potilaat olivat sairastuneet uudelleen, he havaitsivat uudet aivohalvaukset noin kaksi kertaa yleisemmiksi potilailla, joiden aivoista oli löydetty mikroverenvuotoja. Mikroverenvuodot liittyivät aivoinfarktien, mutta varsinkin aivoverenvuotojen vaaraan, tulokset osoittivat.

Aineistot mahdollistivat myös vertailun aasialais- ja eurooppalaisväestön välillä, ja vertailun perusteella aivoverenvuotoihin liittyvä riski on suurempi aasialaisilla kuin eurooppalaisperäisillä. Mikroverenvuotoihin liittyvä aivoinfarktien uusiutuminen oli puolestaan yleisempää eurooppalaisessa väestössä.

Tuloksista on vaikea päätellä miltä osin aivohalvausriskit johtuivat mikroverenvuodoista ja miltä osin riskitekijöistä, jotka altistavat sekä mikroverenvuodoille että aivohalvauksille. Joka tapauksessa aivokuvauksissa löytyvät mikroverenvuodot voivat auttaa tunnistamaan ketkä potilaat ovat alttiita sairastumaan uusiin aivohalvauksiin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;44:995–1001)
http://stroke.ahajournals.org/content/44/4/995.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje