Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Viisi kiloa kevyempi väestö säästyy diabeteksilta

Viisi kiloa kevyempi väestö säästyy diabeteksilta

Lihavuuden ja diabeteksen yhteys tunnetaan hyvin, mutta nyt yhteys on saanut vankkaa lisävahvistusta Kuubasta. Tuore kuubalaisyhdysvaltalainen tutkimus nimittäin osoittaa, että jo viiden kilon tiputus kuubalaisten keskimääräisessä painossa 1990-luvun alussa johti aikuistyypin diabeteksen ja sydänsairauksien huomattavaan vähentymiseen.

Paino laski lähes koko väestössä 1990-luvulla Kuubaa vaivanneen talouskriisin takia. Tuolloin pula ruoasta ja polttoaineesta johti energiansaannin vähentymiseen sekä liikunnan lisääntymiseen. Kuuban valtio mm. jakoi kansalaisilleen yli miljoona polkupyörää korvaamaan puuttuvia autokyytejä.

Tulosten perusteella kuubalaiset laihtuivat keskimäärin 5,5 kiloa vuosina 1991–1995 talouskriisin ollessa pahimmillaan. Melkein välittömästi kriisin alettua uusien diabetesdiagnoosien määrät tippuivat ja sama havaittiin muutamia vuosia myöhemmin myös sydän- ja verisuonitaudeissa. Myös aikuistyypin diabetekseen liittyvät kuolemat vähentyivät viiveellä.

Vuoden 1995 jälkeen Kuuban taloustilanne vähitellen parantui, väestön energiansaanti kasvoi ja liikunta vähentyi, mikä vuoteen 2010 mennessä johti keskimäärin 9 kilon painonlisäykseen ja ylipainon yleistymiseen. Painon lisäksi nousuun lähtivät myös diabetes ja diabeteskuolemat, mikä taittoi myös sydän- ja verisuonitautien määrässä tapahtuneen suotuisan kehityksen.

Tutkijat muistuttavat, ettei painonmuutos selitä havaittuja kehityssuuntia kokonaan, sillä samaan aikaan väheni mm. tupakointi, minkä lisäksi ruokavalion laadussa tapahtui monia muutoksia. Näistä huolimatta ylipainon vähentyminen oli todennäköisesti merkittävin yksittäinen syy diabeteksen ja sydänoireiden vähentymiseen, he kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f1515)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f1515

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje