Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea lepopulssi ennustaa lyhyempää elämää

Korkea lepopulssi ennustaa lyhyempää elämää

Liikuntaa harrastavien ja hyväkuntoisten ihmisten sydämet lyövät levossa harvemmin kuin huonokuntoisten, ja tämä vaikuttaa myös monien sairauksien ja niistä johtuvien kuolemien todennäköisyyteen. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan leposyke voi kuitenkin ennustaa kuolleisuutta riippumatta siitä kuinka paljon ihminen liikkuu ja kuinka hyväkuntoinen hän on fyysisesti.

Tanskalaisten tulokset perustuvat lähes 3 000 keski-ikäisen ja vanhemman tanskalaismiehen 16-vuotiseen seurantaan, ja niiden perusteella miehen riski menehtyä seurannan aikana suureni tasaisesti leposykkeen kohotessa riippumatta fyysisestä kunnosta, liikuntaharrastuksista tai sydänriskitekijöistä.

Verrattuna miehiin, joiden leposyke oli alle 50 lyöntiä minuutissa, yli 90 lyönnin leposyke liittyi kolminkertaiseen riskiin menehtyä seurannan aikana. Riski kuolla kasvoi noin 16 % jokaista 10–20 lyönnin lisäystä kohden, tutkijat laskivat. Kaikkiaan seurannan aikana menehtyi hieman alle 1 100 osallistujaa.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä tähän asti on ollut epäselvää kertooko leposyke vain ihmisen fyysisestä kunnosta, vai ennustaako se kuolleisuutta kunnosta riippumatta. Tanskalaisten tulokset viittaavat leposykkeen itsenäiseen rooliin, mutta monien sekoittavien tekijöiden takia tämä pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2013;doi:10.1136/heartjnl- 2012-303375)
http://www.heart.bmj.com/lookup/doi/10.1136/heartjnl-2012-303375

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje