Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniapnea voi aiheuttaa lapselle käytösongelmia

Uniapnea voi aiheuttaa lapselle käytösongelmia

Uniapneaa potevat lapset kärsivät usein myös keskittymis-, tarkkaavaisuus- ja käytösongelmista, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Monesti lapsuusiän uniapnea johtuu liian suurista kita- ja nielurisoista, joten käytösongelmat saattavat korjaantua leikkauksen jälkeen.

Sleep-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 263 lapsen unitutkimuksiin ja käytösarviointeihin. Lapset olivat 6-11-vuotiaita viisivuotisen tutkimuksen alkaessa.

Seurannan aikana 23 lapselle kehittyi obstruktiivinen uniapnea, ja 21 lasta poti sitä halki tutkimuksen. Kun tutkijat vertaisivat näitä lapsia lapsiin, joilla ei ollut uniapneaa, heillä havaittiin selvästi enemmän erilaisia käyttäytymisen ongelmia. Vanhempien arvioiden mukaan uniapneaa potevat oli mm. ylivilkkaita, tarkkaavaisuusongelmaisia ja häiriköivät muita enemmän ja he myös pärjäsivät koulussa muita huonommin.

Lapsuusiän uniapnea usein korjaantua iän myötä, mutta tulosten valossa sen hoitoon kannattaisi panostaa, jotta mahdolliset käytösongelmat vähentyisivät, tutkijat kirjoittavat.

Uniapneaa potee noin 2-3 suomalaislasta sadasta, mutta vaiva jää hyvin usein huomaamatta ja voi siksi haitata lapsen kehitystä.

Uutispalvelu Duodecim
(SLEEP 2013;36:517-525)
http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=28882

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje