Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Varhainen ylipaino altistaa munuaistaudille

Varhainen ylipaino altistaa munuaistaudille

Parikymppisenä kertyneet liikakilot voivat vuosien varrella suurentaa riskiä sairastua munuaissairauteen, tuore brittitutkimus osoittaa. Lihavuuteen liittyvä riski on huomattava, ja vähentämällä nuorten aikuisten lihavuutta munuaissairaus voisi vähentyä merkittävästi.

Brittien tulokset julkaistiin Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä, ja niiden perusteella 26 - 36-vuotiaasta saakka ylipainoiset sairastuvat kuusikymppisenä munuaissairauteen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset tai vasta yli kuusikymppisenä lihovat. Myös vyötärölihavuus 43 - 53-vuotiaana liittyi munuaissairauden riskiin.

Diabetes ja korkea verenpaine liittyivät osaan sairastumisista, mutta eivät selittäneet ylipainoon liitettyä vaikutusta kokonaan. Tutkijat arvioivatkin, että huomattava osa munuaissairauksista jäisi kehittymättä, jos väestön lihominen saataisiin kuriin.

Tutkimuksessa käytettiin 4 600 henkilön seurantatietoja, jotka kerättiin osallistujien ollessa 20-, 26-, 36-, 43-, 53- ja 60 - 64-vuotiaita.

Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä joutuu dialyysiin eli keinomunuaishoitoon vaikean munuaistaudin vuoksi. Munuaistauti altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Society of Nephrology 2013;DOI:10.1681/ASN.2012070675)
http://jasn.asnjournals.org/content/early/2013/04/02/ASN.2012070675.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje