Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalaa syövät elävät muutaman vuoden pitempään

Kalaa syövät elävät muutaman vuoden pitempään

Tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti kalaa ja muita omega-3-rasvahappoa sisältäviä ruokia syövät saattavat ruokavalionsa ansiosta elää hieman pitemmän elämän. Suurelta osin tämä johtuu sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuvien kuolemien lykkääntymisestä.

Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä, ja niiden perusteella paljon omega-3-rasvahappoja saavat iäkkäät miehet ja naiset elävät keskimäärin kaksi vuotta pitempään kuin vähänlaisesti omega-3-rasvoja saavat.

Yhteys havaittiin riippumatta osallistujien muista elintavoista ja ruokavaliosta sekä monista muista seikoista, jotka olisivat voineet selittää yhteyden. On silti mahdollista, että ainakin osa nyt omega-3-rasvoihin liitetystä vaikutuksesta selittyy jollain tässä tutkimuksessa piiloon jääneelle seikalla.

Tutkimuksessa käytettiin 2 700 keskimäärin 74-vuotiaan yhdysvaltalaisen tietoja, jotka kerättiin osana kuusitoistavuotista terveystutkimusta. Terveystarkastuksia ja verikokeita tehtiin useita kertoja tutkimuksen aikana, mutta omega-3-rasvahappoja mitattiin verinäytteistä vain tutkimuksen alkaessa.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2013;158:515–525)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1671714

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje