Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalium laskee verenpainetta ja ehkäisee aivohalvauksia

Kalium laskee verenpainetta ja ehkäisee aivohalvauksia

Kohonneesta verenpaineesta kärsivät voivat alentaa verenpainettaan huolehtimalla riittävästä kaliumin saannista. Kaliumin osuus verenpaineen säätelyssä on tunnettu pitkään, mutta nyt julkaistun meta-analyysitutkimuksen havainnot vahvistavat käsitystä entisestään. Kalium on myös turvallista, tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa yhdistettiin 22 kaliumtutkimuksen aineistot, jotka yhteensä kattoivat lähes 130 000 potilaan tiedot. Tutkimuksissa oli selvitetty kaliumin vaikutuksia verenpaineeseen, kolesterolitasoihin ja katekoliamiinipitoisuuteen.

Brittitutkijoiden analyysi osoitti osallistujien verenpaineen laskevan kaliumin saannin kasvaessa. Tämä tosin koski vain osallistujia, joiden verenpaine oli koholla jo tutkimusten alkaessa.

Yhteys havaittiin tarkastellessa sekä systolista että diastolista verenpainetta, ja voimakkain yhteys oli kaliumin saannin ollessa suurimmillaan 3500–4700 mg päivässä. Tällöin systolinen verenpaine aleni keskimäärin 7 mmHg, mitä voi pitää merkittävänä vaikutuksena. Kaliumiin ei liitetty haittavaikutuksia.

Runsas kaliumin saanti liittyi myös pienentyneeseen aivohalvausten riskiin, mutta se ei vaikuttanut riskiin sairastua sepelvaltimotautiin tai muihin sydän- ja verisuonitauteihin.

Suomalaissuositusten mukaan kaliumia olisi hyvä saada noin 3100–3500 mg päivässä. Terveiden aikuisten ei kuitenkaan tarvitse pelätä kaliumin liikasaantia ruoasta, sillä munuaiset huolehtivat veren kaliumpitoisuuden pysymisestä sopivana. Kaliumin liiallisuus tai puute johtuukin yleensä tämän säätelymekanismin häiriintymisestä. Kaliumia on runsaasti mm. perunassa ja maitotuotteissa.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f1378)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f1378

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje