Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pitemmät yöunet voisivat vähentää nuorten lihavuutta

Pitemmät yöunet voisivat vähentää nuorten lihavuutta

Teini-ikäisten lihavuus saattaisi vähentyä huomattavasti, jos nuoret saataisiin nukkumaan pitempään. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella jo tunnin pitemmät yöunet saattaisivat vähentää liikakiloja.

Yöunien yhteys painoindeksiin oli tulosten perusteella voimakkain nuorilla, joille oli jo kertynyt runsaasti liikakiloja. Jos unen ja painon yhteys on syyseurauksellinen, nukkuminen saattaisikin auttaa ylipainoisia nuoria kilojen karistamisessa.

Tulostensa perusteella tutkijat laskivat teini-ikäisten lihavuuden vähentyvän noin neljä prosenttia, jos kahdeksantoistavuotiaina kaikki nukkuisivat kahdeksan tunnin sijaan kymmenen tuntia yössä. Yksi keino lisätä nuorten nukkumista olisi myöhentää koulujen alkamista. Tästä on myös tutkimusnäyttöä, tutkijat kirjoittavat.

Lyhyiden yöunien ja lihavuuden yhteys on huomattu aiemminkin, mutta tuloksista on ollut vaikea erottaa miten paljon yhteys johtuu unien pituudesta ja miten paljon muista elintavoista. Nyt julkaistussa tutkimuksessa lyhyiden yöunien ja lihavuuden yhteys havaittiin riippumatta nuorten fyysisestä aktiivisuudesta tai ajasta, jonka he käyttivät tietokoneiden ja television ääressä.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Pediatrics-lehdessä, ja ne perustuvat tuhannen 14–18-vuotiaan seurantaan. Osallistujat arvioivat yöuniaan puolen vuoden välein koko nelivuotisen high school -koulunsa ajan. Myös pituus ja paino mitattiin puolen vuoden välein.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2013;doi:10.1542/peds.2012-2368)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/04/03/peds.2012-2368.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje