Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kuitu saattaa ehkäistä aivohalvauksia

Kuitu saattaa ehkäistä aivohalvauksia

Runsaasti kuituja ravinnostaan saavat näyttäisivät säästyvän aivohalvauksilta muita todennäköisemmin. Luultavasti tämä johtuu aivohalvauksen riskitekijöistä, kuten verenpainetaudista ja kolesteroliongelmista, joita kuidun syöminen vähentää.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Stroke-lehdessä, ja niiden perusteella sairastumisriski pienenee noin 7 prosenttia jokaista 7 gramman päivittäistä kuituannosta kohden. Tämän verran kuitua saa esimerkiksi muutamasta hedelmästä ja annoksesta täysjyväpastaa.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että kuituun liitetty suojavaikutus on suurempi henkilöillä, joilla on jo monia aivohalvauksen riskitekijöitä. Kuitupitoisen ruoan painottaminen olisikin paikallaan etenkin heille, tutkijat kirjoittavat.

Havainnot perustuvat kahdeksan aivohalvaustutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;doi:10.1161/STROKEAHA.111.000151)
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/03/27/STROKEAHA.111.000151.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje