Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Valtimoiden kalkkeutuminen kertoo myös aivohalvauksen vaarasta

Valtimoiden kalkkeutuminen kertoo myös aivohalvauksen vaarasta

Sepelvaltimon kalkkeutuminen ennustaa tulevien sydänkohtausten vaaraa, mutta se paljastaa myös ketkä ovat suurentuneessa riskissä sairastua aivohalvaukseen.

Saksalaistutkijoiden havainto on tervetullut, sillä heidän tutkimuksessaan sepelvaltimon kalkkeutuminen liittyi aivohalvausriskiin etenkin nuorilla potilailla ja potilailla, joilla on vähänlaisesti perinteisiä riskitekijöitä. Valtimoiden kuvaaminen voikin sopia erityisen hyvin heidän sairastumisriskinsä arviointiin, tutkijat kirjoittavat.

Stroke-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 4 200 saksalaisen 45–75-vuotiaan sepelvaltimokuvauksiin ja terveystietoihin. Osallistujia seurattiin keskimäärin kahdeksan vuoden ajan.

Seuranta osoitti sepelvaltimoiden kalkkeutumisen ennustavan hyvin ketkä todennäköisesti sairastuivat aivohalvaukseen. Tämä koski etenkin alle 65-vuotiaita sekä osallistujia, joiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli perinteisten riskitekijöiden perusteella pieni tai korkeintaan kohtalainen.

Jos saksalaisten tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, voisi sepelvaltimoiden tietokonekuvaus auttaa neurologeja tunnistamaan ketkä potilaat ovat alttiita aivohalvauksille. Menetelmän käyttöä seulontatarkoituksiin estää tosin sen aiheuttama noin 20 keuhkoröntgenkuvausta vastaava säteilyrasitus. Tupakointi, kolesteroliongelmat ja korkea verenpaine ovatkin yhä tärkeimmät aivohalvausten ennustajat.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;44:1008–1013)
http://stroke.ahajournals.org/content/44/4/1008.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje