Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Välimeren ruokavalio ehkäisee riskipotilaiden sydäntauteja

Välimeren ruokavalio ehkäisee riskipotilaiden sydäntauteja

Espanjalaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita Välimeren alueen perinteisen ruokavalion sydänystävällisyydestä. Heidän tulostensa perusteella ruokavalio voi auttaa sydän- ja verisuonitautien riskiryhmäläisiä välttämään sairastumisen.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa ruokavalion vaikutuksia selvitettiin 7 500 espanjalaisen 55–80-vuotiaan avulla. Tutkimuksen alussa osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, joista kahdessa noudatettiin välimerellistä ruokavaliota joko pähkinöitä tai oliiviöljyä painottaen. Kolmas ryhmä toimi vertailuryhmänä ja sai vain ohjeet vähentää rasvan osuutta ruokavaliossa. Kaikilla osallistujilla oli useita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä tutkimuksen alkaessa.

Viisivuotisen tutkimuksen aikana vajaat kolmesataa osallistujaa sairastui sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen tai menehtyi niihin. Kun tutkijat selvittivät kuinka paljon sairastumisia kussakin tutkimusryhmässä oli, he havaitsivat välimerellistä ruokavaliota noudattaneiden sairastuneen harvemmin kuin verrokkiryhmäläisten.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että välimerellisen ruokavalion ansiosta tuhannesta ihmisestä noin kolme säästyy sydänoireelta yhden vuoden aikana.

Tulokset vahvistavat jo ennestään kattavaa tutkimusnäyttöä välimerellisen ruokavalion sydänterveellisyydestä. Tutkijat uskovat että suurin vaikutus tässä tutkimuksessa oli pähkinöillä ja oliiviöljyllä, sillä monien osallistujien ruokailutottumukset olivat jo valmiiksi lähellä Välimeren perinteistä ruokavaliota.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2013;368:1279–1290)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje