Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vihreä tee ja kahvi saattavat pienentää aivohalvausriskiä

Vihreä tee ja kahvi saattavat pienentää aivohalvausriskiä

Päivittäin vihreää teetä ja kahvia juovat japanilaiset sairastuvat aivohalvauksiin muita harvemmin, tuore tutkimus osoittaa. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin etenkin vihreän teen osalta.

Tee ja kahvi ovat maailman suosituimmat juomat heti veden jälkeen, joten niiden pienetkin terveyshyödyt vaikuttavat monien elämään.

Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä, ja niiden perusteella päivittäin vihreää teetä tai kahvia juovien riski sairastua aivohalvaukseen on noin viidenneksen pienempi kuin niiden, jotka nauttivat kyseisiä juomia vain harvoin. Vaikutus liittyi kupilliseen kahvia tai neljään kupilliseen vihreää teetä päivittäin nautittuna.

Tutkimuksessa huomioitiin monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta tuloksista on silti vaikea erottaa miten paljon yhteydet selittyvät teellä ja kahvilla ja miten paljon muilla elintavoilla ja seikoilla, jotka voivat vaikuttaa sekä teen ja kahvin juomiseen että sairastumisriskeihin.

Tutkimukseen osallistui 83 000 japanilaista, jotka olivat 45–74-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Aivohalvausriskiä tarkasteltiin 13 vuoden seurannan ajalta.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;doi:10.1161/STROKEAHA.111.677500)
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/03/14/STROKEAHA.111.677500.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje