Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniongelmat voivat edeltää Alzheimerin tautia

Uniongelmat voivat edeltää Alzheimerin tautia

Varhaisessa vaiheessa oleva Alzheimerin tauti voi näkyä erilaisina univaikeuksina jo ennen kuin varsinaiset muistiongelmat ja muut Alzheimerin taudin oireet ilmaantuvat. Jos yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, unen häiriintyminen voi paljastaa osan dementioista nykyistä varhaisemmassa vaiheessa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat 145 vapaaehtoisen 45–75-vuotiaan tutkimuksiin. Selkäydinnäytteiden avulla tutkijat tunnistivat 35 osallistujaa, joilla oli hyvin varhaisen vaiheen Alzheimer.

Unitutkimusten sekä osallistujien pitämien unipäiväkirjojen perusteella tutkijat huomasivat, että varhaista Alzheimerin tautia sairastavat valvoivat ja liikkuivat öisin enemmän kuin terveet ja he myös nukkuivat enemmän päiväunia. Kun tutkijat keskittyivät huonoiten nukkuviin erikseen, he havaitsivat varhaisen Alzheimerin taudin heillä selvästi yleisemmäksi kuin normaalisti yönsä nukkuvilla.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä unihäiriöt ovat yleisiä Alzheimerin tautia sairastavilla, mutta varhaista ja vielä oireetonta Alzheimerin tautia ei juuri ole yhdistetty uniongelmiin.

Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Neurology 2013;doi:10.1001/jamaneurol.2013.2334)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1663363

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje