Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lievät muistiongelmat ennustavat Parkinson-potilaan varhaista dementiaa

Lievät muistiongelmat ennustavat Parkinson-potilaan varhaista dementiaa

Parkinsonin tautiin sairastuvat ovat suurentuneessa riskissä sairastua myös dementiaan. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä koskee etenkin potilaita, joiden muisti on jo hieman heikentynyt Parkinson-diagnoosin aikoihin.

Norjalaistutkijoiden mukaan dementia kehittyy kolmen vuoden sisällä joka neljännelle potilaalle, joilla todetaan lievä muistin ja muiden kognitiivisten toimintojen heikentymä Parkinson-diagnoosin aikoihin. Tämä on huomattavasti enemmän kuin muilla Parkinson-potilailla, joista vain yksi sadasta sairastuu dementiaan kolmen vuoden sisällä Parkinsonin taudin toteamisesta.

Tutkimukseen osallistui 182 Parkinsonin tautia sairastavaa, joista 37:llä todettiin lievä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä tutkimuksen alussa. Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Neurology 2013;doi:10.1001/jamaneurol.2013.2110)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1671737#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje