Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Imettäminen ei estä lapsen lihomista

Imettäminen ei estä lapsen lihomista

Pitkään imetetyt lapset eivät säästy ylipainolta sen todennäköisemmin kuin muutkaan lapset, tuore tutkimus osoittaa. Havainto on mielenkiintoinen, sillä imettäminen on yhdistetty pienempään lihavuusriskiin joissain tutkimuksissa.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 14 000 valkovenäläisäidin ja lapsen seurantaan, joka alkoi lasten syntyessä ja päättyi heidän ehdittyä noin 11–12-vuotiaiksi. Puolet äideistä osallistui imetystukiohjelmaan ja loput toimivat vertailuryhmänä.

WHO:n suositusten mukainen imetysohjelma sai äidit imettämään pitempään, mutta tämä ei näkynyt lasten painossa lasten ollessa keskimäärin 12-vuotiaita. Yhteyksiä ei löytynyt vaikka lasten painoa ja kehon rasvakoostumusta arvioitiin monilla eri tavoilla.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei imettäminen tai sen kesto vaikuta siihen miten todennäköisesti lapselle kertyy liikakiloja. Imettäminen on silti erittäin hyödyllistä lapsen kehitykselle.

Suomessa täysimetystä suositellaan jatkettavan 4–6 kuukauden ajan. Käytännössä kuitenkin vain noin 60 prosenttia alle kuukauden ikäisistä, 15 prosenttia viiden kuukauden ikäisistä ja vain prosentti yli puolivuotiaista on pelkällä rintaruokinnalla.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;309:1005–1013)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1667089#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje