Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea verenpaine yhteydessä aivojen mikroverenvuotoihin

Korkea verenpaine yhteydessä aivojen mikroverenvuotoihin

Kohonnut verenpaine näyttäisi liittyvän mikroverenvuotoihin aivohalvauspotilaiden aivoissa, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Mikroverenvuodot ovat usein merkki uuden aivohalvauksen vaarasta, joten niiden ehkäiseminen saattaisi parantaa potilaiden ennustetta.

Hollantilaistutkijoiden havainnot perustuvat 96 aivohalvauspotilaan verenpainemittauksiin sekä aivojen magneettikuvauksiin, jotka tehtiin tutkimuksen alussa sekä uudelleen kaksi vuotta myöhemmin. Potilaat olivat sairastaneet pienten verisuonten ongelmista johtuvan lakuuna-aivoinfarktin.

Aivokuvaukset paljastivat uusia mikroverenvuotoja joka kuudennen potilaan aivoista, ja niiden todennäköisyys oli suurempi potilailla, joiden verenpaine oli koholla tutkimuksen alussa. Tämä havaittiin tarkastellessa koko vuorokauden verenpainetta sekä päivä- ja yöaikaista verenpainetta.

Tutkijat havaitsivat lisäksi, ettei verenpainetasojen laskeminen seurannan aikana pysäyttänyt mikroverenvuotojen kehittymistä. On silti mahdollista, että varhainen verenpaineen hoitaminen esimerkiksi lääkkeillä voisi hidastaa mikroverenvuotojen muodostumista.

Aiemmat tutkimukset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin, mutta erot tuloksissa saattavat selittyä sillä, että aiemmissa tutkimuksissa verenpainetta ei ole mitattu yhtä kattavasti kuin nyt julkaistussa. Hollantilaisten havainnot on joka tapauksessa varmistettava uusissa tutkimuksissa ja muissa potilasryhmissä, jotta selviää miten paljon yhteys johtuu verenpaineesta ja miten paljon muista seikoista, jotka mahdollisesti liittyvät sekä verenpaineen nousuun että mikroverenvuotoihin.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;44:978–983)
http://stroke.ahajournals.org/content/44/4/978.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje