Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aspiriinia käytävillä muita vähemmän melanoomaa

Aspiriinia käytävillä muita vähemmän melanoomaa

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan aspiriinia ja muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä ASA-lääkkeitä käyttävät naiset saattavat säästyä melanooma-ihosyövältä muita todennäköisemmin. Yhteys on sitä voimakkaampi mitä pitempään lääkkeitä käyttää, tulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat 60 000 naisen tietoihin, jotka kerättiin osana suurta kaksitoista vuotta kestänyttä terveystutkimusta. Tutkimuksen alkaessa naiset olivat 50–79-vuotiaita.

Naisten vertailu osoitti melanooman kehittyneen noin viidenneksen harvemmin naisille, jotka käyttivät usein ASA-lääkkeitä kuin naisille, jotka eivät kyseisiä lääkkeitä syöneet. Yhteys oli voimakkain, kun ASA-lääkitys oli jatkunut viisi vuotta tai pitempään. Tällöin melanoomariski oli kolmanneksen pienempi kuin naisilla, jotka eivät käyttäneet kyseisiä lääkkeitä.

Tulokset eivät paljasta miksi ASA-lääkkeet ehkäisisivät melanoomaa, mutta ainakaan naisten ihotyyppi, auringonotto tai aurinkorasvojen käyttö eivät vaikuttaneet tuloksiin. Yksi selitys löytyy asetyylisalisyylihapon tulehdusta vähentävistä vaikutuksista, jotka saattavat ehkäistä ihosyövän kehittymistä. Oli mekanismi mikä tahansa tulokset antavat aiheen kliinisille tutkimuksille, joissa suoraan testataan voiko asetyylisalisyylihappo ehkäistä melanoomaa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Cancer-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(CANCER 2013;DOI:10.1002/cncr.27817)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cncr.27817/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje