Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet lisäävät kiinalaisten aivohalvauksia

Ilmansaasteet lisäävät kiinalaisten aivohalvauksia

Liikenteen ja teollisuuden saasteet lisäävät aivohalvauksia ja niistä johtuvia kuolemia myös Kiinassa, tuore tutkimus osoittaa. Havainto on tervetullut, sillä vaikka ilmansaasteiden ja aivohalvausten yhteys on todettu aiemminkin, valtaosa tutkimuksista on länsimaista.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kahdeksan kiinalaiskaupungin ilmanlaatutietoihin sekä rekisteritietoihin asukkaiden aivohalvauskuolleisuudesta.

Kun tiedot yhdistettiin, tutkijat havaitsivat aivohalvauksista johtuvien kuolemien lisääntyvän parin päivän sisällä saastepitoisuuksien noususta. Yhteys havaittiin tarkasteltaessa ilmassa olevia hengitettäviä hiukkasia, rikkidioksidia ja typpidioksidia. Päivinä, joina näiden pitoisuudet kuutiossa ilmaa nousivat noin 10 mikrogrammalla, aivohalvauskuolemat lisääntyivät 0,50–1,4 prosenttia. Luvut eivät kuulosta kovin suurilta, mutta väestötasolla ne ovat merkittäviä.

Tulokset vahvistavat tutkimusnäyttöä ilmansaasteiden aivohalvausvaikutuksista sekä osoittavat niiden koskevan myös Kiinaa ja todennäköisesti myös muita kehittyviä maita. Kiinassa ilmansaasteet sekä aivohalvaukset ovat huomattavia kansanterveydellisiä ongelmia.

Tutkimus julkaistiin Stroke-tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;44:954–960)
http://stroke.ahajournals.org/content/44/4/954.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje