Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hammaslääkärit vähentävät aivohalvauksia

Hammaslääkärit vähentävät aivohalvauksia

Huono hammasterveys voi altistaa aivohalvauksille, mutta riskiään voi pienentää hoitamalla hampaansa kuntoon. Taiwanilaistutkimuksen havainto on tervetullut, sillä tätä ennen hammashoidon vaikutuksia aivohalvauksiin ei ole tutkittu näin laajasti.

Tutkimuksessa keskityttiin aikuisiin, joilla oli todettu hampaan kiinnityskudoksen tulehdus eli parodontiitti, joka tiedetään aivohalvausten ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi. Kaikkiaan tulokset perustuvat 510 000 parodontiittipotilaan ja 208 000 terveen verrokin terveystietoihin kymmenen vuoden ajalta.

Tulokset varmistivat parodontiitin aivohalvausten tai tarkemmin sanottuna aivoinfarktien riskitekijäksi, mutta tuo riski oli selvästi pienempi potilailla, jotka olivat saaneet vaivaansa hammaslääkärin hoitoa. Tämä havaittiin etenkin nuorilla potilailla ja riippumatta monista aivohalvausten riskitekijöistä.

Ennaltaehkäisevää hammashoitoa tai intensiivistä parodontiittihoitoa saaneet parodontiittipotilaat sairastuivat aivoinfarktiin jopa harvemmin kuin osallistujat, joilla ei ollut lainkaan parodontiittia. Hoitamaton parodontiitti sen sijaan suurensi sairastumisriskiä selvästi etenkin 20–44-vuotaiden ikäryhmässä.

Taiwanilaisten tulokset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että parodontiitin hoitaminen voi pienentää riskiä sairastua aivoinfarktiin. Parodontiittia voi ehkäistä pesemällä hampaat säännöllisesti ja käymällä hammastarkastuksissa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;44:1026–1030)
http://stroke.ahajournals.org/content/44/4/1026.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje