Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Astmaatikoilla enemmän keuhkoahtaumakuolemia

Astmaatikoilla enemmän keuhkoahtaumakuolemia

Astma saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan lyhentää sitä sairastavien elinikää. Suurin syy tähän on keuhkoahtaumatauti ja siitä aiheutuvat kuolemat.

Tutkimukseen osallistuneista 1 075 aikuisesta astmaatikosta 260 menehtyi seurannan aikana, mikä oli noin kaksi kertaa enemmän kuin terveiden verrokkien ryhmässä. Osallistujia seurattiin keskimäärin 25 vuoden ajan.

Astmaa sairastaneiden ylivoimaisesti yleisin kuolinsyy oli keuhkoahtaumatauti, johon menehtyi 95 potilasta. Myös korkea ikä, akuutteja sairaalakäyntejä vaativa astma sekä keuhkojen heikkous ennustivat kuolleisuutta seurannan aikana. Sen sijaan tupakointi ei selittänyt yhteyksiä, tutkijat havaitsivat.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Chest-lehdessä. Ensimmäiset potilaat tutkimukseen värvättiin jo vuonna 1974, joten on mahdollista että nykyhoidolla astmaatikkojen kuolleisuus olisi jäänyt alhaisemmaksi.

Astmaa sairastaa noin kuusi suomalaista sadasta, mutta lähes yhtä monella on astman kaltaisia oireita ajoittain. Lapsuusiän astma paranee usein itsestään, ja aikuisenakin ennuste on hyvä, jos astma todetaan varhain ja hoito on hyvää.

Uutispalvelu Duodecim
(Chest 2013;DOI:10.1378/chest.12-2289)
http://journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleid=1661163

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje