Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alkoholiongelmat lisäävät kätkytkuolemia

Alkoholiongelmat lisäävät kätkytkuolemia

Alkoholiongelmaisten äitien lapsilla on huomattavasti tavallista suurempi vaara kuolla ensimmäisen elinvuotensa aikana. Tämä riski koskee kätkytkuolemia mutta myös muita kuolemantapauksia, australialaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen perusteella kätkytkuoleman riski on 7–9-kertainen, jos lapsen äidillä todetaan alkoholiongelma raskauden aikana tai lapsen syntymää seuraavan vuoden aikana. Myös muista syistä johtuvat kuolemat olivat yleisempiä alkoholistiäitien lapsilla.

Havaintojensa perusteella tutkijat arvioivat äitien alkoholiongelmien liittyvän Australiassa peräti 16 prosenttiin kätkytkuolemista ja noin 3 prosenttiin muista alle vuoden ikäisten kuolemista.

Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoja 22 000 lapsesta, joiden äideillä oli todettu alkoholiongelma raskauden aikana tai pian sen jälkeen, sekä 56 000 verrokkilapsesta. Lapsista 300 oli kuollut kätkytkuoleman ja 600 oli menehtynyt johonkin muuhun syyhyn alle vuoden ikäisenä.

Suomessa kätkytkuolemaan menehtyy vuosittain 10–20 lasta. Vallitsevan teorian mukaan kätkytkuolemaan tarvitaan piilevä alttius, tietty ikä ja laukaiseva ulkoinen tekijä. Paras keino pienentää riskiä on nukuttaa vauva selälleen alustalle, joka ei ole upottavan pehmeä. Myös tutti, puhdas ilma ja riittävä ilmanvaihto saattavat vähentää riskiä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2013;131:e770–e778)
http://pediatrics.aappublications.org/content/131/3/e770.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje