Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Univaje saa ahmimaan ja nostaa painoa

Univaje saa ahmimaan ja nostaa painoa

Liian lyhyet yöunet voivat kiihdyttää painonnousua jo yhdessä viikossa, tuore tutkimus osoittaa. Painoa kertyy, koska univajeiset alkavat syödä enemmän kuin kuluttavat.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kuusitoista nuorta, tervettä ja normaalipainoista vapaaehtoista asusti unitutkimuslaboratoriossa kahden viikon ajan.

Tutkimuksen alussa kaikki osallistujat saivat kolmen päivän ajan nukkua yhdeksäntuntisia unia ja syödä heidän energiankulutukseensa sopeutettuja aterioita. Tämän jälkeen heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toisessa yöunet rajattiin viiteen tuntiin ja toisessa jatkettiin kuten ennenkin. Kummassakin ryhmässä osallistujille tarjottiin suuria aterioita ja he saivat välipaloja ja naposteltavaa aina halutessaan. Viiden päivän kuluttua osallistujat vaihtoivat ryhmiä.

Viisituntisia yöunia nukkuessaan osallistujat kuluttivat keskimäärin 5 prosenttia enemmän energiaa kuin yhdeksäntuntisia unia nukkuessa, mutta he myös lisäsivät energiansaantiaan 6 prosenttia. Vähemmän nukkuvat myös söivät vähemmän aamupalalla ja ahmivat välipaloja illalla.

Tutkijat uskovat nimenomaan iltanapostelun selittävän miksi univajeisten energiansaanti kohosi. Olennaista on myös se, että koehenkilöillä oli tarjolla niin paljon ruokaa kuin he halusivat. Tällaisessa tilanteessa etenkin miehet alkoivat syödä enemmän kuin tarvitsivat, vaikka olisivat nukkuneet riittävästi. Naiset alkoivat napostella vasta univajeen myötä.

Tulokset julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Proceedings of the National Academy of Sciences 2013;doi:10.1073/pnas.1216951110)
http://www.pnas.org/content/early/2013/03/06/1216951110

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje