Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin lopettaminen kannattaa painonnoususta huolimatta

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa painonnoususta huolimatta

Tupakoinnin lopettaminen pienentää sydänriskejä huomattavasti, vaikka lopettaminen johtaisi lisäkilojen kertymiseen. Painonnousun mahdolliset haitat jäävät savuttomuuden suurten terveyshyötyjen alle, tuore tutkimus vahvistaa.
 
Sveitsiläistutkijat selvittivät asiaa tunnetun Framingham Offspring -terveystutkimuksen aineistoilla, jotka kerättiin vuosina 1984–2011. Tutkimukseen osallistui 3 300 yhdysvaltaista.
 
Kun tutkijat vertasivat tupakoinnin lopettaneita tupakointia jatkaneisiin, he havaitsivat lopettaneiden lihovan neljän vuoden sisällä enemmän kuin tupakointia jatkavien. 
 
Tästä painonnoususta huolimatta tupakoinnin lopettaneiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin 25 vuoden seurannan aikana oli puolet pienempi kuin tupakointia jatkaneiden. Seurannan aikana sydänoireita sai 630 osallistujaa.
 
Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja ne viittaavat vahvasti siihen, ettei tupakoinnin lopettamisesta johtuva painonnousu pienennä savuttomuudesta koituvia sydänhyötyjä. Useimmiten tupakoitsijat lihovat noin 3–6 kiloa lopettamista seuraavan puolen vuoden aikana.
 
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;309:1014–1021)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1667090#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje