Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinin vajaus voi lyhentää elämää

D-vitamiinin vajaus voi lyhentää elämää

Liian vähän D-vitamiinia saavat elävät todennäköisesti lyhyemmän elämän kuin D-vitamiinia riittävästi saavat. Kuolleisuus kasvaa saksalaistutkijoiden mukaan tasaisesti D-vitamiinipitoisuuden laskiessa.
 
Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella D-vitamiinin vajaus liittyy sydän- ja verisuonitaudeista, hengityssairauksista ja syövästä johtuviin kuolemiin. Tämä havaittiin vajaan kymmenen vuoden seurannassa.
 
D-vitamiiniin liitetyt kuolleisuusriskit alkoivat näkyä vähitellen D-vitamiinipitoisuuden laskiessa alle 75 nmol/l:n, mutta yhteys oli käytännössä merkittävä vasta kun D-vitamiinipitoisuus laski alle 50 nmol/l.
 
Vahvin yhteys havaittiin osallistujilla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 30 nmol/l, mikä on jo selvä D-vitamiinin puutos.
 
Jos tulokset pitävät paikkansa, D-vitamiinin vähyyteen liitetyt kuolleisuusriskit voi välttää pitämällä veren D-vitamiiinipitoisuuden yli 50 nmol/l:ssa ja ehkä jopa 75 nmol/l:ssa.
 
Suomessa veren D-vitamiinipitoisuutta pidetään normaalina, kun pitoisuus on 40–80 nmol/l.
 
Tutkimuksessa veren D-vitamiinipitoisuudet mitattiin 9 600 saksalaiselta 50–74-vuotiaalta mieheltä ja naiselta. Heistä 5 500:lta saatiin myös toinen mittaus viisi vuotta myöhemmin. Kymmenvuotisen seurannan aikana menehtyi hieman yli tuhat osallistujaa.
 
Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;DOI:10.3945/ajcn.112.047712)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/02/25/ajcn.112.047712.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje