Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Levottomien jalkojen lääkehoidot tepsivät

Levottomien jalkojen lääkehoidot tepsivät

Levottomien jalkojen oireyhtymä on hankala sairaus, joka mm. heikentää unen laatua huomattavasti. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan oireyhtymän hoitoon käytettävät lääkkeet auttavat monia, mutta myös lumevalmisteiden vaikutus levottomiin jalkoihin on suuri.

Tulokset perustuvat 29 laadukkaan lääketutkimuksen aineistoihin, jotka yhdessä analysoituina osoittivat ainakin dopamiiniagonistit sekä gabapentiinin tehokkaammiksi kuin lumevalmisteet.

Tutkimuksissa käytetyillä lumevalmisteilla niilläkin oli huomattava vaikutus levottomien jalkojen oireisiin. Merkittävän avun, eli vähintään 50 prosentin vähennyksen oireissa, sai 60 prosenttia dopamiiniagonisteilla lääkityistä, mutta myös 40 prosenttia lumevalmistetta saaneista. Luvut olivat samansuuruisia tutkimuksissa, joissa selvitettiin gabapentiinin tehoa.

Lääkkeet aiheuttivat myös haittoja, kuten oksentelua, pahoinvointia ja uneliaisuutta, ja monet potilaat jättivät lääkitykset kesken näiden vuoksi. Tutkijat muistuttavat, ettei ole varma kuinka laajalti nyt saadut tulokset voi yleistää kaikkiin levottomista jaloista kärsiviin.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternamed.2013.3733)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1657759#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje