Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eteisvärinään saattaa liittyä dementiariski

Eteisvärinään saattaa liittyä dementiariski

Eteisvärinä-rytmihäiriötä sairastavat saattavat olla alttiita sairastumaan dementiaan, tuore katsaustutkimus osoittaa. Myös dementiaa lievempi muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyminen ovat eteisvärinäpotilailla tavallista yleisempiä.

Havainnot perustuvat 21 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella eteisvärinäpotilaiden dementiariski ja kognitiivisen heikentymän riski on kohonnut riippumatta siitä ovatko he sairastaneet aivohalvausta. Aivohalvaus tosin lisäsi muistiongelmien todennäköisyyttä selvästi.

Eteisvärinä on yhdistetty muistiongelmiin ja muistisairauksiin aiemminkin, mutta vielä on epäselvää mille dementiatyypeille eteisvärinä altistaa. Todennäköisesti riskit johtuvat samoista muutoksista ja riskitekijöistä, jotka suurentavat eteisvärinäpotilaiden riskiä sairastua aivohalvauksiin.

Eteisvärinän oireisiin kuuluu mm. sydämen tykytys, hengenahdistus ja väsymys. Eteisvärinää on joka kymmenennellä yli 65-vuotiaalla, ja se yleistyy iän myötä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2013,158:338–334)
http://annals.org/article.aspx?articleID=1656413

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje