Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Paljon rautaa saavilla vähemmän PMS-oireita

Paljon rautaa saavilla vähemmän PMS-oireita

Runsaasti rautaa saavat naiset saattavat säästyä kuukautisia edeltäviltä PMS-oireilta muita todennäköisemmin. Yhteys koskee niin sanottua ferrohemi-rautaa, jota saa etenkin kasviksista ja rautalisätableteista.

Runsaan kolmentuhannen naisen tutkimuksen perusteella paljon ferrohemiä ruoasta tai ravintolisistä saavat kärsivät huomattavia PMS-oireita noin 30–40 prosenttia harvemmin kuin rautaa vähänlaisesti saavat. Naisilla ei ollut normaalielämää haittaavia PMS-oireita kymmenvuotisen tutkimuksen alkaessa. Seurannan aikana oireita kehittyi noin tuhannelle.

Tulokset viittasivat myös siihen, että raudan tavoin runsas sinkin saanti liittyi pienempään PMS-oireiden riskiin ja runsas kaliumin saanti suurempaan riskiin. Sinkin ja kaliumin osalta tulokset olivat tosin epävarmoja.

PMS-oireiden todennäköisyys pieneni, kun raudan saanti kohosi yli 20 mg päivässä. Tämä on enemmän kuin nykysuositusten 15 mg, joten mahdolliset PMS-hyödyt saadakseen rautaa pitää saada suhteellisen paljon.

Myös rautaa koskevat havainnot pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta periaatteessa vaikutus voi selittyä raudan vaikutuksilla serotoniinin tuotantoon, mikä puolestaan saattaa vähentää PMS-oireisiin kuuluvia mielialanvaihteluita. Raudan vaikutukset olisi helppo varmistaa satunnaistetussa kokeessa, jossa osalle naisista annetaan rautatabletteja ja osalle lumevalmisteita.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lievistä PMS-oireista kärsii lähes jokainen nainen, mutta voimakkaat oireet vaivaavat noin joka kolmatta. Oireisiin kuuluu mm. ärtyneisyys, rintojen herkkyys, erilaiset kivut, mielialan vaihdokset, alakuloisuus, turvotus ja monet muut psyykkiset ja keholliset vaivat. Pahimmillaan oireet ovat 30–40-vuotiailla, ja ne lievittyvät vähitellen menopaussin lähentyessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;doi:10.1093/aje/kws363)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/02/23/aje.kws363.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje