Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lapsuuden keuhkotestit ennustavat hengitysteiden ongelmia

Lapsuuden keuhkotestit ennustavat hengitysteiden ongelmia

Irlantilaistutkijoiden mukaan vauvaiässä tehtävät keuhkotoiminnan mittaukset saattavat kertoa ketkä ovat herkempiä sairastumaan hengityksen vinkunaan ja aikuisina mahdollisesti myös astmaan. Yhteys havaitaan kuukauden ikäisille tehdyissä hengityskokeissa.

Jama Pediatrics -lehden mukaan vauvana havaittu keuhkotoiminnan lievä heikkous liittyy halki myöhemmän lapsuuden jatkuvaan hengityksen vinkunaan, hengitysteiden ahtautumisesta johtuvaan vaivaan joka usein ennakoi astmaa.

Hengityksen vinkuna, joka havaittiin kuusivuotiaasta kahdeksantoistavuotiaaksi, liittyi vauvaiän keuhkotoiminnan lisäksi atopiaan ja äidin astmaan. Kahdeksantoistavuotiaana hengityksen vinkunasta kärsivät vain tupakoivat, mutta tämä koski vain osallistujia, joiden keuhkotoiminta oli ollut heikentynyt vauvaiässä.

Irlantilaisten tulokset vahvistavat käsitystä vauvaiän ja lapsuuden keuhkotoiminnan yhteyksistä myöhempään hengitysteiden ja keuhkojen terveyteen.

Tutkimukseen osallistui 140 irlantilaista, joita oli seurattu kuukauden ikäisistä kahdeksantoistavuotiaiksi. Keuhkotestit tehtiin heti tutkimuksen alussa ja hengityksen vinkunaa selvitettiin lasten ollessa 6-, 12- ja 18-vuotiaita.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Pediatrics 2013;DOI:10.1001/jamapediatrics.2013.119)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1653080#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje