Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Muumiotutkimus osoittaa valtimoiden kovettumisen ikivanhaksi ongelmaksi

Muumiotutkimus osoittaa valtimoiden kovettumisen ikivanhaksi ongelmaksi

Valtimoiden kovettuminen ja sitä seuraavat sydänoireet saattavat olla paljon luultua vanhempia vaivoja, mittava muumiotutkimus osoittaa. Havainto haastaa käsityksen, jonka mukaan valtimoiden kovettuminen on moderni ja suhteellisen tuore vitsaus.

Tutkimuksessa ateroskleroosia eli valtimoiden kalkkeutumista ja kovettumista etsittiin tietokonekuvauksella 137 muumion valtimoiden seinämistä. Muumiot olivat Perusta, Egyptistä, Alaskasta ja Etelä-Amerikasta 4 000 vuoden ajalta.

Noin joka kolmannessa muumiossa oli merkkejä ateroskleroosista, ja samoin kuin nykyäänkin, muutokset olivat yleisempiä iäkkäämmillä. Kaikissa muumioissa valtimoita ei enää ollut jäljellä, mutta niissäkin valtimoihin kerääntyneet kalkkeumat olivat usein säilyneet paikoissa, joissa valtimot olivat ammoin sijainneet.

Koska muumiot olivat eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta, tutkijat uskovat valtimoiden kalkkeutumisen olleen maailmanlaajuinen ilmiö tuhansien vuosien ajan. Egyptin muumioista ateroskleroosia on löytynyt aiemminkin, mutta tutkijat ovat ajatelleet sen johtuneen varakkaiden kansanryhmien rasvaisesta ruokavaliosta. Nyt saadut tulokset kuitenkin viittaavat siihen, ettei valtimoiden kovettuminen rajoittunut vain eliittiin tai tiettyä ruokavaliota noudattaviin.

Jos havainnot pitävät paikkansa, on mahdollista että ateroskleroosi ei ole vain moderniin elämäntapaan liittyvä elintasosairaus, vaan osa ihmisen ikääntymistä. Havainto ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivät ruokavalio ja elintavat vaikuttaisi ateroskleroosin etenemiseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2013; http://dx.doi.org/10.1016/ S0140-6736(13)60598-X)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)60598-X/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje