Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiini saattaa ehkäistä nuoruustyypin diabetesta

D-vitamiini saattaa ehkäistä nuoruustyypin diabetesta

Runsas D-vitamiinin saanti voi mahdollisesti pienentää aikuisten riskiä sairastua nuoruustyypin eli tyypin 1 diabetekseen. Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset koskevat vain valkoihoista väestöä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin aktiivipalveluksessa olevien sotilaiden verinäytteitä ja terveystietoja, ja niiden perusteella yli 100 nmol/l:n D-vitamiinipitoisuus veressä liittyi noin 40 prosenttia pienempään riskiin sairastua nuoruustypin diabetekseen.

Tämä havaittiin runsaan viiden vuoden seurannassa verrattuna osallistujiin, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 75 nmol/l. Sairastumisriski oli suurin sotilailla, joiden D-vitamiinitasot olivat kaikkein alhaisimmat. Yhteys rajoittui ainoastaan valkoihoiseen, ns. kaukaasialaiseen väestöön.

D-vitamiini on yhdistetty diabetesriskiin aiemminkin, mutta D-vitamiinin lisäksi moni muukin seikka voi vaikuttaa sairastumisriskiin. Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, että aikuisena tyypin 1 diabetekseen sairastuu harvemmin henkilöt, jotka saavat runsaasti D-vitamiinia.

Suomessa veren D-vitamiinipitoisuutta pidetään riittävänä, kun pitoisuus on 40–80 nmol/l. Noin kolmannes aikuisista suomalaisista saa liian vähän D-vitamiinia etenkin talvisin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;177:411-419)
http://aje.oxfordjournals.org/content/177/5/411.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje