Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalifornian tupakkalait säästäneet sata miljardia terveyskuluissa

Kalifornian tupakkalait säästäneet sata miljardia terveyskuluissa

Tupakoinnin vastaiset kampanjat ja lakimuutokset ovat säästäneet Kaliforniassa hurjat 100 miljardia euroa 19 vuoden aikana. Säästöt tupakointiin liittyvissä terveydenhoitokuluissa ovat seuraus vuonna 1989 aloitetusta valistusohjelmasta ja lakimuutoksista, jotka ovat maksaneet vajaat 2 miljardia euroa.

Säästöt liittyvät tupakoinnin vähentymiseen, mutta tupakoivat myös polttavat entistä vähemmän. Aiemmissa selvityksissä on arvioitu, että valistuskampanja ja tupakkalait ovat vähentäneet etenkin yli 20 savuketta ja 10–19 savuketta päivittäin polttavien määrää ja lisänneet alle 10 savuketta päivässä tupakoivia. Noin 60 prosenttia terveysmenojen säästöistä onkin seurausta tästä, tutkijat arvioivat.

Sadan miljardin säästöt ovat Suomen näkökulmasta käsittämättömän suuria, mutta ne selittyvät Kalifornian osavaltion koolla. Se on Yhdysvaltojen suurin osavaltio, jossa asuu noin 38 miljoonaa ihmistä eli vajaa kymmenesosa Yhdysvaltojen väestöstä. Tämän vuoksi pienikin muutos tupakoinnissa johtaa ajan myötä mittaviin säästöihin.

Vuonna 1989 aloitetun valituskampanjan tavoite on ollut tehdä tupakoinnista vähemmän houkuttelevaa laajojen mainos- ja valistuskampanjoiden avulla. Kampanjan lisäksi osavaltio on nostanut tupakkaveroja ja kieltänyt tupakoinnin julkisilla paikoilla ja julkisissa tiloissa, kuten baareissa ja ravintoloissa.

Tulokset julkaistiin PLoS ONE -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS ONE 2013;8:e47145;doi:10.1371/journal.pone.0047145)
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0047145#abstract0

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje