Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keuhkosyöpä pian naisten yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja

Keuhkosyöpä pian naisten yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja

Keuhkosyöpä tulee lähivuosina nousemaan naisten yleisimmäksi syöpäkuoleman syyksi Euroopassa, tuore selvitys paljastaa. Todennäköisesti tämä johtuu naisten tupakoinnin yleistymisestä 60- ja 70-luvuilla.

Euroopan unionin 27 jäsenvaltiota kattava selvitys osoittaa keuhkosyövän ohittavan rintasyövän naisten yleisimpänä syöpäkuolemien aiheuttajana vuosikymmenen puolivälin aikoihin. Tämä johtuu paitsi naisten keuhkosyövän yleistymisestä myös rintasyöpäkuolleisuuden alentumisesta. Tänä vuonna arviolta 14 eurooppalaisnaista sadastatuhannesta menehtyy keuhkosyöpään. Keuhkosyöpä on jo naisten tappavin syöpä Isossa Britanniassa ja Puolassa.

Kaikkiaan eurooppalaisten syöpäkuolleisuus on vähentynyt jo useiden vuosien ajan. Naisten keuhkosyövän lisäksi poikkeuksen muodostaa kuitenkin haimasyöpä, johon kuolee yhtä monet kuin ennenkin. Haimasyöpäkuolemat saattavat jopa alkaa lisääntyä lähivuosina, tuloksista ilmenee.

Tupakointi on merkittävä keuhkosyövän ja haimasyövän riskitekijä, joten tupakoinnin vastaiset toimet todennäköisesti tepsisivät nyt havaittuun kehitykseen. Haimasyöpäkuolleisuutta vähentäisi myös ylipainon hillitseminen, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Annals of Oncology -lehdessä. Ne perustuvat WHO:n tilastoihin vuosilta 2011 ja 2012.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Oncology 2013;24:792–800)
http://annonc.oxfordjournals.org/content/24/3/792.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje